Ротаријански подарок на културата

Секоја година 24 мај, Македонците со нетрпение го очекуваат посебниот ден – Денот на свети Кирил и Методиј, ден посветен на основачите на словенската литература, првиот словенски литературен јазик во словенската богослужба. Ова е денот на вашата (и наша) култура. Во Словенија го имаме 8 февруари, Денот на Прешерн, кој е словенечки културен празник

Нашиот поет др. Франц Прешерн (1800-1849) нè поврза со неговите песни. На посебен начин, ротаријанците може да се препознаат и во неговите песни, кои секоја година на нов начин нè потсетуваат на зборовите што Прешерен ги посвети на својот народ и на во нивните срца. Ротаријанците им помагаат на луѓето во неволја, соработуваат едни со други, си помагаат едни на други за да го задржат духот на примерна креативност, да размислат за добрата и богата вредност на нашите животи, да ги привлечат сите оние кои ги почитуваат денот на културата и уметничките достигнувања.

Во краткиот филм, се сеќаваме и на вас, наши пријатели Македонци, со песната на Прешерн, Здравица/Здрављица. Љубезно ве покануваме да го погледнете филмот, а по завршувањето на филмот на разговор помеѓу важни словенечки уметници и културни дејци, разговорот со тема Култура и Ковид 19.

Ние нема да ги преведуваме филмот и разговорот, но нашите јазици се поврзани и можеме да кажеме дека се разбираме меѓусебе.

Љубезно поканети.

За пристап до настанот отворете го следниот линк: https://opdi.rotaryslovenija.org