Uncategorized

Ротаријански подарок на културата

Секоја година 24 мај, Македонците со нетрпение го очекуваат посебниот ден – Денот на свети Кирил и Методиј, ден посветен на основачите на словенската литература, првиот словенски литературен јазик во словенската богослужба. Ова е денот на вашата (и наша) култура. Во Словенија го имаме 8 февруари, Денот на Прешерн, кој е словенечки културен празник

Нашиот поет др. Франц Прешерн (1800-1849) нè поврза со неговите песни. На посебен начин, ротаријанците може да се препознаат и во неговите песни, кои секоја година на нов начин нè потсетуваат на зборовите што Прешерен ги посвети на својот народ и на во нивните срца. Ротаријанците им помагаат на луѓето во неволја, соработуваат едни со други, си помагаат едни на други за да го задржат духот на примерна креативност, да размислат за добрата и богата вредност на нашите животи, да ги привлечат сите оние кои ги почитуваат денот на културата и уметничките достигнувања.

Во краткиот филм, се сеќаваме и на вас, наши пријатели Македонци, со песната на Прешерн, Здравица/Здрављица. Љубезно ве покануваме да го погледнете филмот, а по завршувањето на филмот на разговор помеѓу важни словенечки уметници и културни дејци, разговорот со тема Култура и Ковид 19.

Ние нема да ги преведуваме филмот и разговорот, но нашите јазици се поврзани и можеме да кажеме дека се разбираме меѓусебе.

Љубезно поканети.

За пристап до настанот отворете го следниот линк: https://opdi.rotaryslovenija.org

Posted by admin
Дистриктна конференција, седница на СРКМ и ПЕТС/СЕТС семинар

Дистриктна конференција, седница на СРКМ и ПЕТС/СЕТС семинар

Во Сабота, 12.09.2012, во Скопје се одржа Дистриктна конференција на Ротари дистриктот 1912, првата седница на СРКМ за ротаријанската 2020/21 година како и ПЕТС/СЕТС семинарите. 

Во конференциската сала на хотелот Александар Палас во Скопје присуствуваа претседателите на Ротари клубовите од Македонија и членови на раководството на СРКМ, ротаријанците од Словенија беа присутни во хотелот Блед Розе каде што се одржување дистрикната конференција, додека останатите ротаријанци имаа можност настаните да ги проследат преку Интернет платформата на дистриктот. 

На дистриктната конференција се изврши примопредавање на должностите од прехидниот гувернер г-ѓа Ирена Кос на гувернерот за 2020/21 година г-дин Изток Сељак. Исто така, беа презентирани активностите на клубовите од Дисктрикт 1912 во претходната година и плановите за работа во тековната 2020/21 ротаријанска година. 

На дистриктната конференција предавање одржа и академик Катица Ќулавкова на тема „Македонски Историски Стереотипи“. 

Примопредавање на одговорностите од преходниот координатор на СРКМ, г-дин Николче Петковски, на тековниот координатор г-дин Румен Смилев, се одржа на првата седница на СРКМ. Г-дин Николче Петковски ги презентираше активностите и извештаите на СРКМ во претходната 2019/20 година пред присутните на седницата, како и на дистриктната конференција во Блед, Словенија. Г-дин Румен Смилев ја презеде координацијата на СРКМ и заедно со Дистрикт Гувернерот г-дин Изток Сељак го презентираа планот за работа во тековната 2020/21 година. 

На новиот координатор и на новиот гувернер им посакуваме успешна година и многу реализирани проекти и ативности. 

Posted by admin

Потпишан Меморандум за соработка помеѓу Сојузот на Ротари клубовите од Македонија, Државниот совет за превенција на детско престапништво и ЗЕЛС

На 8 јуни 2020 година,  во просторите на Градоначалникот на Град Скопје, г-дин Петре Шилегов, а во присуство на Извршниот директор на ЗЕЛС, г-ѓа Душица Перишиќ, се потпиша Меморандумот за соработка помеѓу Државниот совет (http://dspdp.com.mk), претставуван од Претседателката, проф. д-р Гордана Лажетиќ, Сојузот на Ротари клубови од Македонија, претставуван од Претседателот, г-дин Николче Петкоски и Заедницата на единиците на локалната самоуправа во РСМ (http://www.zels.org.mk/), претставувана од Претседателот, г-дин Петре Шилегов.

Со Меморандумот се нагласува организираниот и мултидисциплинарниот пристап во заеднички координирани активности заради поефикасна превенција на детското престапништво, се потврдува заедничката заложба и интересот во развојот и унапредувањето на системот на правда за децата со посебен акцент врз превенција на детското престапништво, се изразува подготвеноста за соработка врз основа на взаемна доверба и разбирање, како и давањето на свој придонес за зајакнување на капацитетите на Државниот совет за превенција на детско престапништво и на општинските совети за превенција на детско престапништво.

Posted by admin

Ротаријанците со 1,4 милиони денари лични донации за поддршка на јавното здравство

Сојузот на Ротари клубовите на Република Македонија донира опрема и финансиски средства како поддршка на здравствениот систем во борбата против Covid-19 во вредност од 1,4 милиони денари.

Во здравствените установи веќе се испорачани четири монитори за пациенти, 15 пулсоксиметри, 100 заштитни визири, 1000 заштитни маски KN95-A за медицинскиот персонал и 200 крпи. Парите се  лични донации од членовите на Ротари клубовите.

Вкупната вредност на досега донираната опрема и финансиски средства собрани од страна на Ротари клубовите ширум земјата, наменети како поддршка на здравствените установи, надминува 40 илјади евра.

-Борбата против болестите е една од главните области на делување на ротаријанците ширум светот. Во овие моменти кога нашата земја и целиот свет се соочува со огромен предизвик како што е пандемијата од корона вирусот, неопходно е да ги здружиме сите расположливи сили и да помогнеме онаму каде што е најнеопходно, а тоа секако се здравствениот систем, медицинскиот персонал и пациентите. Како индивидуи, но и како Сојуз на ротари клубови ќе направиме се што е во наша моќ и понатаму да му помагаме на здравствениот систем и на нашата земја, заеднички да излеземе како победници од оваа криза, вели во пишана изјава Никола Петкоски, координатор на Сојузот на Ротари клубови на Македонија.

Во нашата земја делуваат 20 Ротари клубови кои обезбедуваат активна и континуирана поддршка во различни општествени области.

Posted by admin
THE NATIONAL ECONOMY ON THE PATH TOWARDS EU – challenges and experiences

THE NATIONAL ECONOMY ON THE PATH TOWARDS EU – challenges and experiences

The Association of Rotary Clubs of the Republic of North Macedonia on the 5th of April 2019, welcomed over 200 guests to the first Regional conference entitled “THE NATIONAL ECONOMY ON THE PATH TOWARDS EU – challenges and experiences”. Taking place in Hotel Doubletree by Hilton Skopje, the conference was officially opened by Mr. Zoran Todorov, Coordinator of the Association of Rotary Clubs in the Republic of North Macedonia, after the traditional symbolic ringing of the Rotarian bell. As a part of the District 1912 Slovenia-North Macedonia, Mr. Janez Lipec, Governor of District 1912 and Mr. Marijan Bulat, Rotary Coordinator of Zone 19P, also had a brief address, welcoming the guests at the conference. Following the Rotarian greetings, their own welcoming addresses had H.E. Milan Jazbec, Ambassador of the Republic of Slovenia to the Republic of North Macedonia and Prime Minister, Mr. Zoran Zaev, who saluted the Rotary mission and contribution to society.

In the spirit of Rotarianism, the purpose of the conference was through exchange of experiences to create greater cooperation and encourage all stakeholders in the society to contribute to the country’s EU accession process. Considering the scope and multi-layered concept of the conference, it was divided into three panel discussions, with high representatives of the institutions in the country, experts and guests from the region as speakers.
The first panel discussion was on the topic of “National economies prior and after EU accession – challenges and experiences from the region”, moderated by the experienced economist, Zoran Jovanovski. Marija Tufekcic, director of “Plavi Partner Ltd.” consultancy company from Croatia, Damir Kuder, member of the Management Board of NLB Banka Skopje and Vanco Uzunov, as an external associate of the Prime Minister of the Government of the Republic of North Macedonia on economic affairs, exchanged their experiences and knowledge in the field at the first discussion. The following, second panel was dealing with “The growth potentials and the risks to the national economy – what are our gains and losses?”, putting the Head of OPS1 Section of the Delegation of the European Union, Freek Janmaat, the President of the Chamber of Commerce of the Republic of N.Macedonia, Branko Azeski, the President of the Organization of Employers of the Republic of North Macedonia, Angel Dimitrov and Fatmir Besimi, an external associate of the Prime Minister of the Government of the Republic of North Macedonia on European issues and coordination for economic growth on the foreground. Again, moderated by Zoran Jovanovski, the experts discussed the economic potentials, gains, losses, as well as the current and future market streams.

Lastly elaborated, the discussion on the topic of “Energy sector – potential for economic development” was introduced by the economic journalist, Aleksandra Spasevska, who moderated the discourse between the experts in the field – M.Sc. Marko Bislimoski, President of the Energy Regulatory Commission of the Republic of North Macedonia, Stefan Peter, President of the Management Board of EVN Macedonia AD, as well as the guest speakers from Slovenia, Robert Spendl, technical director of “Aqualab” water treatment company and D.Sc. Iztok Seljak, coordinator of Green energy “Project Edison”.
This first Regional conference hosted by the Association of Rotary Clubs of the Republic of North Macedonia was one step ahead in highlighting the need for continuous dialogue, applied solutions and providing sustainability through economic development, enhancing the importance of strengthening of the country’s total capacities, emphasizing that the EU integration process and membership require great flexibility and adaptability by the business sector, and all of that was achieved through common dialogue and share of experiences with partners from the region, representatives of the countries that are EU member states, as Slovenia and Croatia.

As Rotarians, using their vision, passion, dedication and energy, we strive to make an active contribution and to realize projects that will provide a long-lasting value for the society.

Media:
Conference Agenda
Short video from the conference is available here
Complete videos from the conference: IntroductionsPanel 1Panel 2 and Panel 3.
Pictures are availabe at our Facebook album.
Make sure to follow us on Facebook.

Posted by admin